Misstag 1. Valets sämsta annons

De sista skälvande dagarna före valdagen. Hur man än vänder och vrider på det så ligger Socialdemokraterna obönhörligt efter i opinionsundersökningarna.
Det är dags att bränna det sista av valbudgeten på helsidesannonser i de stora morgontidningarna. Nu ska skiljelinjen mellan blocken visas. Nu ska den egna politiken klart och tydligt presenteras för väljarna.


What?

Kirurger står och karvar i en kropp. I mitten av bilden sträcker en ung kvinna, eventuellt med invandrarbakgrund, fram en bricka med operationsinstrument. Rubriken över hennes huvud: "48 000 händer väntar på att ge dig en bättre välfärd".

Budskapet kunde inte vara otydligare.

6 alternativa tolkningar

1) Menar man verkligen 48 000 händer eller syftar man egentligen på 48 000 personer? 48 000 händer kan ju inte vara fler än 24 000 personer (om inte samtliga är enhänta förstås).

2) Menar man att 24 000 (eller 48 000?) människor som är utbildade inom välfärdsområdet (lärare, läkare, sjuksköterskor, tandläkare, hemhjälpsbiträden etc) idag går arbetslösa och väntar på att få rycka in?

3) Eller snackar man mer specifikt om arbetslösa ungdomar, eller arbetslösa kvinnor, eller arbetslösa invandrare eller arbetslösa unga kvinnor med invandrarbakgrund?

4) Kanske talar man om alla arbetslösa. Fast de uppges ju i en annan affisch från samma parti uppgå till över 450 000.

5) Menar man att ett regeringsskifte kommer att leda till att 24 000 (eller 48 000) människor anställs inom välfärden?

6) Menar man att exakt 24 000 (eller 48 000) människor saknas för att vi ska få en riktigt god välfärd?

Oförklarlig text

Längst ned till vänster i annonsen kommer svaret på rubriken. Skulle man kunna tro.
"Stora investeringar i vård, skola, omsorg. Är inte det bättre än att fortsätta sänka skatterna för de som tjänar mest? Vi kan inte vänta."

Så vad vill s?

Hur välvilligt man än läser annonsen så är det omöjligt att begripa vad avsändaren vill säga. Ska 24 000 (eller 48 000) människor anställas inom välfärden? Är det ett vallöfte? Var inom välfärden ska de anställas? Hur ska anställningarna fördelas mellan vård, skola, omsorg? Vilka yrkesgrupper omfattas?
Inte heller på den webbadress som anges i annonsen, möjligheternasland.se, finns några svar. Där möts man av ett gytter av bilder och märkliga rubriker som inte tycks ha någonting att göra med budskapet i annonsen.

På något sätt lyckas socialdemokraterna i valets sista skälvande minuter komma fram till att det är en bra idé att lägga hundratusentals kronor på att annonsera ett budskap som helt enkelt är obegriplig. Det är obegripligt.

Populära inlägg i den här bloggen

Misstag 3. Butler i tunnelbanan

Misstag 29. Thomas Bodström kunde vänta

Misstag 28. Sveriges nya högerparti