Misstag 30. Som man bäddar får man ligga (Jakten på sjuka)

I slutet av valrörelsen 2010 svettades Socialdemokraterna för att visa hur Moderaternas politik slog mot sjuka människor. Det var en befogad kritik. Men det var även en kritik som ekade ihåligt.

Det var Socialdemokraterna – inte Moderaterna – som inledde jakten på sjukskrivna. Det var Socialdemokraterna som först målade upp bilden av den inbillningssjuke svensken och sedan gav Försäkringskassan i uppdrag att anställa 300 personer för att jaga fuskare.

Det var Socialdemokraterna som bildade Delegationen mot felaktiga utbetalningar och bidrog till att de mest bisarra hitte-på-uppgifter om fuskets påstådda storlek kablades ut till svenska folket.

Det var under Socialdemokraternas vaktpass som Försäkringskassan började lägga miljontals kronor på att producera reklamfilmer som förlöjligade sjukskrivna.

Det var under Socialdemokraternas styre som försäkringskassans läkare plötsligt började underkänna tusentals svenskars läkarintyg utan att någonsin träffa personerna ifråga.

Det var Socialdemokraterna som i allra högsta grad bidrog till att skapa ett samhälle där sjuka betraktades som lata parasiter på samhällskroppen som skulle hållas kort.

Det var Socialdemokraterna som fick folk att tro att sjuka i verkligheten var fuskare som behövde hållas kort.

På så sätt bäddade de för att ordet utanförskap skulle bli en valvinnare för Moderaterna. På så sätt bäddade man för Moderaternas stenhårda politik mot sjukskrivna.

Den var bara en förlängning av den politik man själva hade inlett.

Och sedan stod man där i valrörelsens slutskede och låtsas som om inget av detta någonsin inträffat. Som om man inte själva hade något ansvar.

Det ekade öronbedövande ihåligt.

Dagens länk
"Socialdemokraternas krisdebatt börjar i svaren" (Aftonbladet)

Populära inlägg i den här bloggen

Misstag 3. Butler i tunnelbanan

Misstag 29. Thomas Bodström kunde vänta

Misstag 28. Sveriges nya högerparti