Misstag 17. Ja till ROT, nej till RUT

Socialdemokraterna gick till val på blandade budskap. ROT var bra. RUT var dåligt. Det förstnämnda skulle man behålla. Det sistnämnda skulle bort.

En ideologisk fråga det var.

RUT är nämligen ett system som, lite tillspetsat, innebär att fattiga svenskar är med och betalar för rika människors städhjälp.

ROT å andra sidan, är ett system som innebär att fattiga svenskar är med och betalar så att Eric Tour kan få hjälp att installera sin nya teppanyakihäll i sin vindsvåning i Vasastan.

ROT är alltså, till skillnad från RUT, helt i linje med Socialdemokratisk ideologi.

Men motståndet mot RUT handlade inte bara om ideologi. Det handlade även om att fokusera de jobbskapande insatserna där de gjorde mest nytta.

Och att rikta statliga subventioner mot den traditionellt kvinnodominerade tjänstesektorn skapar inga nya jobb, enligt de rödgröna.

Att rikta statliga subventioner mot den traditionellt mansdominerade tjänstsektorn skapar däremot tusentals nya jobb. Enligt samma rödgröna.

Nä. Ju längre valrörelsen gick desto svårare hade Socialdemokraterna att få ihop sin argumentation kring RUT-avdraget. Hade man vågat släppa det publikfriande ROT-avdraget så hade argumentationen kunnat bli betydligt rakare och enklare. Men det hade varit att riskera att förlora ännu fler väljare.

I ett ängligt socialdemokratisk parti anno 2010 gick röstfiske framför trovärdighet och konsekvens.

Men vissa sanningar består:

Pigor är något som tillhör forna tiders klassamhälle. Det hör inte hemma i det svenska folkhemmet.

Butlers däremot. Det är en helt annan femma det.

Populära inlägg i den här bloggen

Misstag 3. Butler i tunnelbanan

Misstag 29. Thomas Bodström kunde vänta

Misstag 28. Sveriges nya högerparti