Misstag 15. "USA måste stänga alla sina utländska baser"

En enda slarvig mening i de rödgrönas utrikespolitiska överenskommelse räckte för att ge intryck av att Vänsterpartiet gjort Socialdemokraterna till sin bitch.

Allt såg ut att vara frid och fröjd. Men så, på den allra sista sidan i de rödgrönas 20-sidiga utrikespolitiska överenskommelse, hittades 16 ord som fick hela skiten av haverera.

"En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser."

Det var en mening som minde väldigt lite om traditionell Socialdemokratisk utrikespolitik och väldigt mycket om klassiskt Vänsterpartistisk motstånd mot amerikansk imperialism.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman, Urban Ahlin, fick slåss med näbbar och klor för att försvara formuleringen. I ett relativt uppskruvat tonläge menade han att "Vi har inte vikit ner oss för Vänsterpartiet på en enda central punkt".

Tvärtom så hade Vänsterpartiet, enligt Urban Ahlin, på punkt efter punkt fått ge efter för Socialdemokraterna.

Må så vara. Men hur många människor läser hela den utrikespolitiska överenskommelsen? Hur många av dessa kan bedöma vilka partier som gett upphov till vilka formuleringar?

Det avgörande var vilket tolkningsutrymme man lämnade till det politiska motståndarlaget, för journalistkårens politiska analytiker och för landets borgerliga ledarskribenter.

- Det är en huvudlös politik, klassisk antiamerikansk Vänsterpartipolitik som skulle vara omöjlig i en regeringsställning, sa Carl Bildt till Svenska Dagbladet.

- Det är oerhört naivt att tro att Sverige kan diktera villkoren för andra demokratiska staters frivilliga samarbete, sa Göran Hägglund till samma tidning.

Var det något politiskt område där Socialdemokraterna verkligen behövde visa att man hade tagit kommando över sin koalition så var det detta. Här behövde man visa att man kunde hantera sin bångstyriga lillasyster på vänsterkanten.

Med detta misslyckades man. Förmodligen på grund av rent slarv. Och flera månader senare hade Mona Sahlin fortfarande ytterst svårt att förklara formuleringen i SVT:s partiledarutfrågning

Populära inlägg i den här bloggen

Misstag 3. Butler i tunnelbanan

Misstag 29. Thomas Bodström kunde vänta

Misstag 28. Sveriges nya högerparti