Misstag 3. Butler i tunnelbanan


Ilija Batljan, (S)

Under valrörelsen underströk Socialdemokraterna allt som oftast att det var ett val som handlade om att tydliggöra de ideologiska skillnaderna mellan höger och vänster. Det gick inte så bra. Och sämst gick det för Carin Jämtin och Ilija Batljan.

"Men när ska vi älska? När ska vi skratta? När ska vi prata? När ska vi leka med barnen? När ska vi hinna leva livet, så som det ser ut i våra drömmar?"

Butlers i tunnelbanan

I en debattartikel i Dagens Nyheter presenterar Carin Jämtin och Ilija Batljan valrörelsens förmodligen mest bisarra förslag: "Vi vill ge det lokala näringslivet ett lyft och de entreprenörer som kan erbjuda tjänster som sparar tid åt resenärerna ska ges företräde och bjudas in att verka i och kring SL:s lokaler.
/../
Exempel på de tjänster som Socialdemokraterna vill införa i kollektivtrafiken:

• Din matkasse – beställ mat på nätet, via en mobilapp eller genom att lämna en handlingslista på morgonen på din station. Hämta upp din färdiga matkasse i butikens kylutrymme på väg ut från spärren.

• Din förskola – se till att bygga nya förskolor i kollektivtrafiknära lägen för att minimera tidsspillet för barn och föräldrar.
• Din tvätt – lämna din smutsiga tvätt på stationen på morgonen och hämta din rena tvätt på vägen hem från jobbet.

• Ditt bredband – bygg ut bredband i hela kollektivtrafiken så att stockholmarna kan använda sin värdefulla restid till att jobba.
• Din allt-i-allo – butlerliknande tjänster i kollektivtrafiken för att få hjälp att uträtta ärenden, likt conciergeservice på många större flygplatser."

Noga genomtänkt

Det fascinerande är att dessa förslag inte är uttryck för spontana tankar. De är noggrant nedplitade och formulerade. Det är förslag som två framträdande s-politiker på allvar tror ska vända opinionen till deras fördel.

Ingenstans på vägen tycks någon ha stannat upp och frågat:

- Allvarligt talat, Ilija. Butlers i tunnelbanan? Är det inte lite brittiskt klassamhälle över det hela?
- Vänta nu, Carin. Beställa mat på nätet? Är inte det en tjänst som redan funnits i några år?

Med tanke på ton och innehåll är det nästan svårt att acceptera att debattartikeln inte är författad av Erik Blix eller annan elak satiriker. Ju fler gånger man läser artikeln desto besynnerligare framstår kalaset.

"Mot våra kollektiva vardagstjänster står den nuvarande majoritetens enskilda städtjänster. Där de borgerliga vill subventionera vissa hemtjänster för dem som har råd vill vi ha vardagstjänster både för dem som dricker latte och för dem som serverar latte.
Vi vill ge stockholmarna mer tid att leva! Det går. Med politisk vilja, mod och ledarskap."

Hur två ledande socialdemokrater kan författa en sådan dynga är obegripligt. Att de inte sedan jagades ut ur partiet för ren dumhet är ett nästan lika stort mysterium.

"När ska vi Stockholmare få tid att älska och skratta?"


Populära inlägg i den här bloggen

Misstag 29. Thomas Bodström kunde vänta

Misstag 28. Sveriges nya högerparti