Misstag 25. Kopierar Alliansen (Arbetslinjen)

Ett lite tips till Socialdemokraterna: Försök inte sno motståndarens ord om du inte har ruskigt bra chanser att lyckas. Inte ens om orden var dina egna från första början.

Det var lätt för Moderaterna att lägga rabarber på den gamla Socialdemokratiska parollen "arbetslinjen". Socialdemokraterna hade helt enkelt inte använt ordet på år och dag. Det svävade fritt i tankevärlden, öppet för vem som helst att använda. Och det untyttjade Moderaterna. Utan att egentligen ha så mycket att komma med.

Eller som Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, beskriver det på sin blogg.

"Alliansen knyckte sakägarskapet i sysselsättningsfrågan från socialdemokraterna i 2006 års val. Men hur då, egentligen? Alliansen presenterade inga nya politiska lösningar på gamla problem. Istället lyckades man övertyga väljarna om att Alliansens beskrivning av verkligheten på arbetsmarknaden var mer trovärdig än socialdemokraternas. Man ändrade svenska folkets sätt att tänka och definierade om problemet genom att introducera termer som "utanförskap" och argument som att "socialdemokraterna har övergivit arbetslinjen". Väljarna greppade snabbt."

Genom att påstå att Socialdemokraterna övergivit arbetslinjen kunde man också börja använda begreppet i beskrivningen av sin egen politik. Och detta kunde Socialdemokraterna inte släppa när de skulle återta makten 2010.

Istället för att återta initiativet i arbetslöshetsfrågan, istället för att hitta svar och lösningar på dagens arbetslöshetsproblematik, började Socialdemokraterna bete sig som småbarn som slåss om sin röda bil i sandlådan.

Man försökte helt enkelt göra en grej av att arbetslinjen minsann var Socialdemokraternas, att det var något som Moderaterna snott. Som om folk över huvud taget kände till att det var ett Socialdemokratiskt begrepp. Som om trovärdigheten i arbetsmarknadspolitiken låg i ordet arbetslinje snarare än förmågan att ta fram en trovärdig politik och beskriva den begripligt.

Henrik Oscarsson fortsätter:

"Arbetslinjen tar nu ett allt större medialt utrymme. Under 2008 var antalet träffar i Retriever 1 906. En explosion! Ökningen beror förmodligen inte på att Alliansen använder termen flitigare än tidigare. Nej, det är socialdemokraterna och s-pressen som försöker ta tillbaka initiativet i sakfrågorna genom att också använda Alliansens begrepp. Nu finns det alltså flera olika arbetslinjer att hålla reda på (!). Man talar om att "Alliansens arbetslinje har havererat" och att socialdemokraterna har en mycket bättre arbetslinje än Alliansen (!)."

Henrik Oscarsson konstaterar:

"Genom att använda samma term som Alliansen "uppfann" har socialdemokraterna valt att spela på bortaplan, på Alliansens planhalva."

För väljarna framstod striden om begreppet "arbetslinjen" förmodligen mest som en förvirrande kvasidiskussion som drog löje över Socialdemokraterna.

Ord är viktiga när politik ska kommuniceras. Men det ska vara egna ord. Eller åtminstone ord som man är säker på att kunna stjäla.

Läs mer:

Populära inlägg i den här bloggen

Misstag 3. Butler i tunnelbanan

Misstag 29. Thomas Bodström kunde vänta

Misstag 28. Sveriges nya högerparti