Misstag 18. Mona Sahlin som ett offer
Aftonbladet |
Ända sedan Mona Sahlin tillträtt som partiledare hade hon dragits med låga förtroendesiffror. På något sätt tycktes Socialdemokraterna få för sig att detta kunde vändas om man bara fick svenska folket att tycka synd om henne.
När Fredrik Reinfeldt, under Almedalsveckan, inte nämnde Mona Sahlin vid namn, gick Thomas Bodström ut till Mona Sahlins försvar:
- Det är klassiskt för manlig härskarteknik, sa Thomas Bodström.
När ett uppenbart påhittat e-brev från Mona Sahlin började cirkulera var det Ibrahim Baylans tur att engagera sig:
- Därför kräver jag nu att den moderata partiledningen agerar och ger en tydlig signal att det inte är acceptabelt att falskeligen sprida uppgifter vars syfte bara är att misskreditera Mona Sahlin, säger han
När en retorikexpert analyserade Mona Sahlin i SVT:s Aktuellt bestämde SSU:s toppnamn sig för att skriva en debattartikel i Aftonbladet under rubriken: "SVT:s Aktuellt mobbar Sahlin":
- Vi var många som häpnade i veckan när Aktuellt sände tolv minuters vuxenmobbing, skrev de och konstaterade vidare:
- Mosa-Mona-kampanjen är välreggiserad och sanktionerad från högsta ort - regeringen.
När Mats Odell (KD) beskrev ett av Socialdemokraternas politiska förslag som Toblerone-politik kastade Tomas Östros sig upp på sin vita springare:
- Jag begär att Mats Odell ber om ursäkt. Han uttalar sig som den kristna högern i USA. Så här uppför man sig inte. Han borde skämmas, sa han till Svenska Dagbladet och fortsatte:
- Det är början på en smutskastningskampanj som vi inte sett maken till sedan Kosackvalet.
Och samtidigt som partiets företrädare gick ut i media och tyckte att folk vara elaka mot Mona så inspirerades medlemmar över hela landet att författa insändarartiklar på samma tema.
Någon slags krona på verket blev det när ordförandena för Socialdemokraternas samtliga partidistrikt gick samman i en debattartikel i Dagens Nyheter under rubriken "Stoppa hatkampanjen mot Mona Sahlin".
- I samordnade utspel och aktiviteter vill de borgerliga partierna sänka valdebatten till smutskastningens nivå genom att spela på fördomar, förtala och misstänkliggöra. Måltavlan är Mona Sahlin, skrev de.
Svårast att förstå var dock raderna om att vi "vill ha en valrörelse där sakfrågor och politiska alternativ står mot varandra" /../ Stå för er politik. Vi står för vår och är stolta över den."
Man kan ju då tycka att Socialdemokraternas 26 partiordföranden skulle visat vägen och författat en debattartikel som handlade om just detta. Sakfrågor och politiska alternativ.
I stället såg man en chans att än en gång plocka poäng på att framställa sin partiledare som ett offer.
Vilka poäng.