Misstag 26. Striden om epitetet arbetar(e)

Moderaterna började kalla sig Sveriges nya arbetarparti. Sedan för Sveriges enda arbetarparti. Och mot allt sunt förnuft gick Socialdemokraterna i fällan.

Inför valet 2006 tog Moderaterna helt över initiativet vad gällde politiken mot arbetslöshet. Man började kalla sig för Sveriges nya arbetarparti. Och det var som om Socialdemokraterna inte kunde läsa.

Ilskna Socialdemokrater tog upp striden. Benhårt slogs de för sin rätt till epitetet. Och ingen tycktes uppmärksamma den lilla men ack så väsentliga skillnaden i Moderaternas stavning.

Socialdemokraterna är ett arbetareparti. De företräder arbetares rätt, inte bara till jobb, utan även till fungerande a-kassa, sjukersättning, godtagbar löneutveckling, schyssta arbetsvillkor osv.

Ovanstående har aldrig varit några kärnfrågor för Moderaterna. Således kallar inte ens de nya Moderaterna sig för ett arbetareparti. De kallar sig för ett arbetarparti.

Hade Moderaterna på allvar velat kliva in på Socialdemokraterna territorium så hade de rimligtvis använt samma stavning. Genom att stryka ett e på slutet markerar de något annat.

Genom att kalla sig för arbetarparti istället för arbetareparti understryker man att politiken, endast och uteslutande, handlar om att skapa arbete. Inte om att, likt Socialdemokraterna, företräda den arbetandes intressen och rättigheter och som en del i detta se till att det finns arbete.

Utgångspunkten för arbetarpartiet Moderaterna är kort och gott att så många människor som möjligt ska vara i arbete. Det spelar ingen roll vilken typ av arbeten det handlar om, det spelar ingen roll till vilka löner eller under vilka förhållanden. Således försämrar man a-kassa och sjukersättning för att göra arbetarna mer utsatta och desperata att ta vilken skit som än erbjuds.

Det är en politik med milsvid skillnad från klassisk socialdemokrati.

Det är gammal god högerpolitik klädd i nya ord. Men det är inte i Socialdemokraternas ord.

Av detta hade Socialdemokraterna kunnat göra en poäng.

- Visst, Moderaterna är ett arbetarparti. Men vi är ett arbetareparti.

Men det gjorde man inte. Istället började man slåss om äganderätten till ordet.

Ungefär som att Peter Forsberg skulle lägga tid och möda på att argumentera om varför han är en bättre hockeyspelare än Zlatan varje gång som Zlatan säger att han är bra på fotboll.

Populära inlägg i den här bloggen

Misstag 3. Butler i tunnelbanan

Misstag 29. Thomas Bodström kunde vänta

Misstag 28. Sveriges nya högerparti